Dostałam wczoraj od bratowej cały koszyk
ogórków – pięknych, zielonych i cudownie smacznych. Szczerze to nie zamierzałam
nic robić w ciągu tych dwóch tygodni, bo w planach miałam spędzić je przed
telewizorem, podziwiając występy naszych rodaków na olimpiadzie w Londynie,
jednak każda kolejna ich porażka ciągnęła mnie zdecydowanie w stronę kuchni.
No i dziś dzięki tym ogórkom, zamierzam
zamienić telewizję na pyszne ogórki kiszone. Zwerbowałam przy okazji do pracy
mojego syna, żeby mi pomógł.
Oczywiście najpierw słoiki – moja mama
ogórki kiszone robiła zazwyczaj w słoikach – wekach - takich z gumką:
Składniki:
- Czosnek
- Koper (suche gałązki z nasionami)
- Liść winogrona (mogą być liście dębu, porzeczki)
- Korzeń chrzanu
W każdym słoiku na dnie układam liść winogrona, później kolejno układam pionowo w słoikach dość ciasno ogórki, pomiędzy nie wkładam obrane ząbki czosnku (w zależności od ich wielkości 3 – 4 na słoik), oraz kawałek obranego korzenia chrzanu, na wierzch układam natomiast koper ( 2 – 3 gałązki).
W międzyczasie namówiłam syna, aby zrobił zalewę do ogórków.
Składniki na zalewę:
- Woda
- Sól kamienna spożywcza
- Cukier (niekoniecznie)
Ilość składników
na zalewę zależy oczywiście od ilości ogórków, które należy nią zalać.
Do każdego litra
wody daję stołową łyżkę soli i dosłownie pół łyżeczki cukru (cukier je troszkę
utwardzi). Zalewę należy zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki z ogórkami
zakręcić i odwrócić do góry nogami (do tego też zatrudniam syna lub męża).
Odstawić do ukiszenia. Po około 5 – 6 dniach, można spokojnie znieść je do
piwnicy lub odstawić w inne chłodne miejsce.
Do jedzenia przez
cały kolejny rok.
Smacznego
Moje propozycje:
- W tym roku po raz pierwszy próbuje robić zalewę do ogórków na wodzie mineralnej gazowanej
- Nakrętki przed zakręceniem zawsze wycieram czystym spirytusem – zapobiega dostaniu się bakterii, a tym samym zepsuciu się przetworów.
Do pomocy przy robieniu przetworów można również
zachęcić młodsze dzieci, ale gdyby bardzo nudziły się w kuchni, można poprosić je,
aby zrobiły etykietki na słoiki. Kartka, kredki lub farby lub inny własny
pomysł, będą piękną ozdobą naszego słoika z ogórkami.
Napiszcie jak Wy
robicie ogórki kiszone, może jakieś inne propozycje, sugestie?? Zapraszam również do dodawania swoich
przepisów, nie tylko na przetwory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz