niedziela, 26 sierpnia 2012

Przecier ogórkowy- wersja z marchewką

Znalazłam ten przepis już dość dawno w jakiejś gazecie (niestety nie pamiętam jakiej). Zazwyczaj robiłam przecier tylko z ogórków i kopru, ale w tym roku pokusiłam się, aby wypróbować ten. Efekt –dopiero w zimie, ale spróbować można.

Składniki:

  • 1,5 kg dużych ogórków
  •  3 – 4 marchewki
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • Natka pietruszki
  • 1, 5 łyżki soli do przetworów



Ogórki dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach, albo trę w maszynce, to samo robię z marchewką, obrane ząbki czosnku przeciskam przez wyciskacz, drobno kroję koperek i natkę, dodaję soli. Dokładnie mieszkam i odstawiam na 2 -3 godzinki. Potem nakładam do czystych słoików i zakręcam. Odstawiam na kilka dni w jasne miejsce – nie pasteryzuję. Później można je znieść do piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...