Czas przygotowania: ok 40 minut + godzina chłodzenia
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina
Około 30 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 60 g masła
- 1 mała cebulka, drobno posiekana
- 1 2/3 szklanki (360g) ryżu aborio/ albo innego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 szczypta szafranu, w proszku- można pominąć
- 50 g parmezanu, startego
- 2 jaja, lekko roztrzepane
- 100g sera mozarella
- 1 szklanka (100g) bułki tartej
- olej, do głębokiego smażenia, co najmniej 1,5l.
Wykonanie:
1. Przygotuj 3-4 szklanki wody z kostką rosołową, albo bulionu z kurczaka.
2. Na garnek z podwójnym dnem wlej olej, albo masło i wrzuć cebulkę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż się zarumieni
3. Dodaj ryż i mieszaj aby nie przywarł do dna.
4. Przygotuj mozarallę w kostkę.
6. Wystudź ryż, a następnie dodaj parmezan.
7. Dodaj 2 lub 3 całe jajka.
8. Do części dodałam mięso i wyszły kulki mięsno-ryżowe.
9. Uformuj kulki wkładając do środka ser mozarella.
10. Te poniżej same ryżowe , powyżej z mięsem.
z mięsem |
12. Smaż na bardzo rozgrzanym oleju, ok 5 min. do zarumienienia
13. Odsącz tłuszczu i podawaj.
A tak wygląda całe danie: indyjsko-włoskie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz