Ulubioną potrawą mojej córki jest mięso w
różnej postaci, bardzo lubi na przykład różnego rodzaju gulasze i wobec tego
często one goszczą na naszym stole. Aby nie było nudno i przewidywalnie często
testuję różne dodatki do gulaszu i zmieniam składniki. Ostatnio, dodałam do
niego fasolki szparagowej i selera naciowego a efekt był całkiem zadawalający.
U mnie w domu smakował. J
Składniki na gulasz
-
05,
kg szynki wieprzowej
-
1 cebula
-
25 dag fasolki szparagowej
-
Dwa pędy selera naciowego ( można mniej lub
więcej )
-
Przecier pomidorowy
-
Natka pietruszki
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
Papryka słodka mielona
-
Szczypta chili
-
Sól, pieprz
-
Olej
Mięso myję, kroję na kawałki, dokładnie obtaczam
je w papryce, później podsmażam na oleju ( nie za długo, tak, aby mięsko
nabrało koloru) W między czasie podsmażam w garnku cebulę, dodaję umytą
fasolkę, i delikatnie podduszam, następnie daję podsmażone mięsko i pokrojonego
w kawałki selera, przyprawy. Duszę około 40 min – 1 godziny w zależności od
twardości mięsa, oczywiście podlewam wodą, na koniec dodaję przecieru
pomidorowego – (około 1 łyżkę), kosztuję i ewentualnie doprawiam do smaku,
jeśli sos jest zbyt rzadki, doprawiam mąką wymieszaną z niewielką ilością wody.
Na koniec całość posypuję ściętą zieloną pietruszką.
Można podawać z kaszą, makaronem, jak kto
lubi. U mnie dziś wersja z ziemniakami posypanymi koperkiem, do tego tradycyjna
mizeria i pomidorki posypane szczypiorkiem.
Moje rady:
-
Na koniec można dodać śmietany do sosu
A jeśli ktoś nie przepada za mięsem, albo po prostu ze względu na upały zjadły coś innego, to polecam jedno z najprostszych i najtańszych dań, czyli jajko sadzone ze szczypiorkiem. Myślę, że przepis jest zbędny :), a na zdjęciu to wygląda tak:
Smacznego
mmmm mniam:) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuń