środa, 8 sierpnia 2012

Pomysł na ..gulasz


Ulubioną potrawą mojej córki jest mięso w różnej postaci, bardzo lubi na przykład różnego rodzaju gulasze i wobec tego często one goszczą na naszym stole. Aby nie było nudno i przewidywalnie często testuję różne dodatki do gulaszu i zmieniam składniki. Ostatnio, dodałam do niego fasolki szparagowej i selera naciowego a efekt był całkiem zadawalający. U mnie w domu smakował. J
Składniki na gulasz

-        05, kg szynki wieprzowej
-        1 cebula
-        25 dag fasolki szparagowej
-        Dwa pędy selera naciowego ( można mniej lub więcej )
-        Przecier pomidorowy
-        Natka pietruszki
-        3 ziarna ziela angielskiego
-        Papryka słodka mielona
-        Szczypta chili
-        Sól, pieprz
-        Olej



Mięso myję, kroję na kawałki, dokładnie obtaczam je w papryce, później podsmażam na oleju ( nie za długo, tak, aby mięsko nabrało koloru) W między czasie podsmażam w garnku cebulę, dodaję umytą fasolkę, i delikatnie podduszam, następnie daję podsmażone mięsko i pokrojonego w kawałki selera, przyprawy. Duszę około 40 min – 1 godziny w zależności od twardości mięsa, oczywiście podlewam wodą, na koniec dodaję przecieru pomidorowego – (około 1 łyżkę), kosztuję i ewentualnie doprawiam do smaku, jeśli sos jest zbyt rzadki, doprawiam mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Na koniec całość posypuję ściętą zieloną pietruszką.
Można podawać z kaszą, makaronem, jak kto lubi. U mnie dziś wersja z ziemniakami posypanymi koperkiem, do tego tradycyjna mizeria i pomidorki posypane szczypiorkiem.
Moje rady:
-        Na koniec można dodać śmietany do sosu



A jeśli ktoś nie przepada za mięsem, albo po prostu ze względu na upały zjadły coś innego, to polecam jedno z najprostszych i najtańszych dań, czyli jajko sadzone ze szczypiorkiem. Myślę, że przepis jest zbędny :), a na zdjęciu to wygląda tak: 

Smacznego 

Print Friendly and PDF

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...