Dziś chcę wam podać prosty przepis na super pyszny i słodki sok z aronii.
Na cały sokownik, owoców, daję 1 kg cukru. Dla przełamania smaku, dodaję 1-2 pomarańcze , sok z 1 cytryny oraz kilka jabłek i 1 gruszkę. Dodaję jak mam garść liści od wiśni. Smak wyborny.Prawie nie czuć cierpkości.
Gorący sok leję do butelek szklanych, zakręcam i odwracam. Nie pasteryzuję.
Z jednej partii wychodzi ok 2,5 butelki soku po dużych Kubusiach.
Można identycznie, (syp mniej aronii) robić w garnku, dodając z 1 l wody i zamknąć pokrywkę garnka. Potem przecedzić przez sito z małymi oczkami.
Na cały sokownik, owoców, daję 1 kg cukru. Dla przełamania smaku, dodaję 1-2 pomarańcze , sok z 1 cytryny oraz kilka jabłek i 1 gruszkę. Dodaję jak mam garść liści od wiśni. Smak wyborny.Prawie nie czuć cierpkości.
Gorący sok leję do butelek szklanych, zakręcam i odwracam. Nie pasteryzuję.
Z jednej partii wychodzi ok 2,5 butelki soku po dużych Kubusiach.
Można identycznie, (syp mniej aronii) robić w garnku, dodając z 1 l wody i zamknąć pokrywkę garnka. Potem przecedzić przez sito z małymi oczkami.
Czy tak zrobiony sok w sokowniku mozna zamknąć do butelek z kapslem? Mam kapslownicę i zastanawiam się czy nie byłby to dobry sposób zamknięcia soków?
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale wydaje mi się, że nie ma to znaczenia:) skoro masz kapslownicę, to powinno dobrze zamknąć butelki. Dodatkowo dodałabym więcej jabłek, gruszek i pomarańczy- tak pół na pół. Bo robiłam według 2 receptur.. i ta wydaje się lepsza w smaku. PÓŁ NA PÓŁ:)
OdpowiedzUsuń