czwartek, 30 sierpnia 2012

KRUPNIK


Aby zrobić krupnik gotuję najpierw wywar mięsny może to być z porcji rosołowej, skrzydełek, kości schabowych, żeberek (należy pamiętać o zebraniu szumowin).

Składniki:

  • Wywar mięsny
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por
  •  5 ziemniaków
  • 200 gram kaszy
  • Sól, pieprz, vegeta,
  • Łyżeczka masła
  • Natka pietruszki



Do wywaru mięsnego dodaję startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, wrzucam kawałek pora, doprawiam i gotuję około pół godziny, nadepnie dodaję pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę. Kaszę przed wsypaniem do wywaru dokładnie płukam (do momentu, aż woda przestanie być mętna). Oczywiście ilość ziemniaków i kaszy zależy od objętości zupy, którą gotujemy, ta ilość którą podałam ja daję na garnek ok. 4 - 4,5 litrowy. Gotuję około 15 minut, przed końcem wkładam łyżeczkę masła, smakuję i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Nalewam na talerze i posypuję natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...