Jabłka, jabłecznik, szarlotka... Któż z nas nie jadł? Może
nie każdy potrafi zrobić, jeśli tak, to podajemy wam dobry przepis.
Ciasto:
- 1 kostka margaryny Bielska lub Kasia
- 1 całe jajko
- 4 żółtka
- 1/3 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 i ½ szklanki mąki
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, a następnie
oddzielić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalki na 10 minut.
Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować na średniej wielkości
brytfance, a następnie na ciasto nałożyć 0.9l słoika zesmażonych jabłek. Na
jabłka nanieść ubitą z 4 białek na sztywno pianę z dodatkiem 1/3 szklanki cukru
i 2 łyżkami czubatymi mąki kartoflanej. Pianę równomiernie rozłożyć na jabłka,
a na nią zetrzeć schłodzone z zamrażalnika ciasto na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Po wystygnięciu ciasta można posypać je cukrem pudrem, polać
polewą czekoladową lub bitą śmietaną.
Autor: Katarzyna Zyga z córką Klarą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz