środa, 15 sierpnia 2012

Jabłecznik Klary


Jabłka, jabłecznik, szarlotka... Któż z nas nie jadł? Może nie każdy potrafi zrobić, jeśli tak, to podajemy wam dobry przepis.

Ciasto:
  • 1 kostka margaryny Bielska lub Kasia
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 i ½ szklanki mąki


Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, a następnie oddzielić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalki na 10 minut.
Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować na średniej wielkości brytfance, a następnie na ciasto nałożyć 0.9l słoika zesmażonych jabłek. Na jabłka nanieść ubitą z 4 białek na sztywno pianę z dodatkiem 1/3 szklanki cukru i 2 łyżkami czubatymi mąki kartoflanej. Pianę równomiernie rozłożyć na jabłka, a na nią zetrzeć schłodzone z zamrażalnika ciasto na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Po wystygnięciu ciasta można posypać je cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub bitą śmietaną.




Autor: Katarzyna Zyga z córką Klarą

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...