niedziela, 26 sierpnia 2012

Dżem z aronii


Aby pozbyć się dużej części goryczki z aronii trzeba ją zamrozić, albo dodać mnóstwo (200 sztuk na 1 kg) LIŚCI wiśni.
Aronie umyte gotować w garnku, dodać: 1 kg jabłek, kilka gruszek, 1-2 pomarańcze, 0,5 kg cukru (albo więcej do smaku), sok z 2 cytryn. Wszystko smażyć krótko, owoce na koniec po wyjęciu liści wiśni, można rozdrobnić blenderem i smakować:) Jak dżem za cierpki, to łamać owocami i cukrem. 
Dżemy z aronii, które leżą kilka dni po zebraniu, są łagodniejsze. Goryczka jednak jakaś pozostaje. 
Podobno po 1-2 latach dżem przestaje mieć smak goryczki.

Uwaga: Aronia jest bardzo zdrowa, obniża ciśnienie, nalewki są dobre na serce. Wrzodowcy powinni uważać na aroniowe przysmaki.


4 komentarze:

  1. kurczę, muszę spróbować bo krzaczek aronii mam tylko wszystko omijają go z daleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobrze że go mijają-w/g mnie aronia nadaje się tylko na nalewki
      dzem jest okropny -zrobiłam pierwszy raz i chyba ostatni

      Usuń
    2. faktem jest, że aronia sama w sobie jest mało smaczna i trudno przebić jej gorzki smak. Jednak spokojnie można zrobić sok i dodawać po łyżce do herbaty. Dżem to kwestia już gustu. Nalewek nie piję:) więc nie wiem

      Usuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...