środa, 15 sierpnia 2012

Piernik litewski


Oto przepis na piernik litewski:

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 150 gram masła
  • szklanka cukru
  • szklanka kefiru
  • 250 gram miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • bakalie - rodzynki


Wykonanie:

Rodzynki sparzyć i wymieszać z łyżką mąki. Jajka ubić z cukrem, miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Potem dodać ubite jajka z cukrem, rodzynki, przyprawę piernikową. Mieszając dodawaj stopniowo mąkę na przemian z kefirem i sodą. Tłuszczem wysmaruj blachę. Przełóż masę i piecz w piekarniku 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...