poniedziałek, 27 sierpnia 2012

OGÓRKI Z KURKUMĄ


Kurkuma nadaje potrawom specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale nieco łagodniejszy. Nadaje tez potrawom piękny żółty kolor. Dzięki kurkumie posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku. Wykorzystałam ją do ogórków.

SKŁADNIKI

  • 4,5 kg ogórków
  •  5 – 6 cebul
  • 4 papryki
  • Nać selera
Zalewa

  •  4,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki octu
  •  ¼ szklanki soli
  •  ½ torebki kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
Zagotować zalewę z rozgniecionymi ząbkami czosnku; do gotującej dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, później pokrojoną paprykę, ogórki pokrojone w plasterki oraz poszatkowaną natkę selera (garść). Gotować 15 minut, nakładać gorące do słoików. Nie pasteryzować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...