czwartek, 30 sierpnia 2012

Chlebek Naan



Indyjski chlebek, bardzo smaczny. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł:) więc nie trudny do zrobienia.

Składniki na 8 chlebków:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1/3 kubka jogurtu naturalnego
  • 1/3 kubka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru

  
Wierzch:
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  •  3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • folia aluminiowa


Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni. 
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę. 
Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość). 
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. 
Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). 
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 

Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...