środa, 15 sierpnia 2012

Baba wielkanocna


Zapraszamy na migdałową babkę wielkanocną.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • esencja migdałowa
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • stopiona kostka masła
  • do ozdoby – cukier puder



Wykonanie:
Jajka wymieszać z cukrem i ubijać do momentu aż masa podwoi objętość. Potem dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj i dodawaj stopniowo masło, cukier waniliowy, esencję migdałową. Przelej do formy i piecz 45 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli chcesz to możesz udekorować wystudzone ciasto cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...