Ta sałatka już pewnie jest każdemu doskonale
znana, bardzo często gościła na niejednym stole i wielu osobom bardzo smakuje. Mi
ona również bardzo smakuje i dlatego chciałam przypomnieć przepis na jej
wykonanie.
SKŁADNIKI
-       
Kapusta pekińska
-       
Pierś kurczaka (ja daję 1 -  podwójną )
-       
Puszka kukurydzy
-       
2 sztuki czerwonej cebuli 
-       
4 – 5 ogórków konserwowych 
-       
Majonez
-       
Ketchup
-       
Przyprawa gyros, gyros – kebab ( ja używam gyros
– kebab z firmy „Prymat”)
-       
vegeta, olej
WYKONANIE
Na początku drobno kroję kapustę pekińską
dodaję do niej niewielką ilość vegety i odstawiam, aby trochę zmiękła, później odlewam
z niej wodę, która zebrała się na dole w misce.
 W między
czasie kroję pierś z kurczaka, dokładnie obtaczam kawałki w przyprawie gyros (ja
wykorzystuję całą torebkę przyprawy) i smażę na oleju, odstawiam do ostudzenia,
później kroję cebulę i sparzam ją gorącą wodą. 
Gdy mięso i cebula ostygną, zaczynam
układać sałatkę w misce. Używam salaterki przezroczystej, bo wtedy sałatka
ładnie się prezentuje.
Na dno układam usmażone i ostudzone kawałki
mięsa smaruję cienką warstwą majonezu, następnie daję cebulę. Na cebulę układam
pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe i smaruję cienką warstwą keczupu, na
keczup kładę kukurydzę, później znowu majonez i na koniec odcedzoną kapustę
pekińską. 
Niestety zdjęcie zrobione  tylko z góry i nie widać warstw, jak będę robić następnym razem sałatkę to zdjęcie zmienię.
Sałatka
gotowa. Smakuje wybornie!!
A może macie jakieś inne pomysły na wykonanie tej sałatki,
inaczej ją robicie?? Podzielcie się swoimi pomysłami
Znana i lubiana chyba przez każdego :) Zapraszam też do mnie na przepis na sałatkę gyros :)
OdpowiedzUsuń