Składniki
- 12-15 ziemniaków
- 50 dag kiszonej kapusty
- 3 parówki jubilatki lub 10 dag dowolnej kiełbasy
- 4 jajka
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- posiekany szczypiorek
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Ziemniaki obierz, umyj i zawiń w aluminiową folię. Włóż do piekarnika na 1 h (180 st. C)
2. Farsz: kiełbaskę kroimy, dodajemy szczypiorek, 2 jajka ugotowane poszatkowane. Cebulę siekamy, szklimy na oleju i dodajemy posiekaną kapustę, podlewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, vegetę itp. Dusimy 35 min. , Studzimy dodajemy do kiełbaski. Dodajemy 2 jajka.
3. Wierzchy ziemniaków ścinamy i wydrążamy dziury w ziemniakach. Dodajemy do farszu posiekane. Napełniamy ziemniaki i polewamy zarumienioną na maśle/margarynie bułką tartą. Zapiekamy 10 minut w temp 200 st. C. posypujemy dodatkowo szczypiorkiem.
I na stół:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz