Składniki:
- 2 jabłka
- małe opakowanie jogurtu z serkiem mascarpone
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- mąka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- olej do smażenia
- cukier puder- ja użyłam cytrynowego
Wykonanie
1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Jogurt, cukry, sól mieszkamy, dodajemy jajo, mleko i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jabłka.
3. Ciasto wlewamy chochlą na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.
O, takich placuszków jeszcze nie robiłam. Smak mascarpone jest na mój gust wspaniały, dlatego i te placuszki z pewnością by mi zasmakowały. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń;) smacznego
Usuń