Ciasto to podejrzałam u Margaretki.
Składniki na tortownicę o
średnicy 25 cm:
- 2 szklanki (500 g) mąki pszennej tortowej
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego, ale takiego niezbyt gęstego
- ½ szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 500 g śliwek węgierek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do oprószenia ciasta
Kruszonka:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 80 g zimnego masła
Wykonanie:
1. Składniki kruszonki zagnieść tak, aby miała
konsystencję grubego, mokrego piasku. Włożyć do lodówki na 20 min.
2. Śliwki wypestkować, przekroić na pół, piekarnik nagrzać do 200
stopni
3. Wszystkie suche składniki ciasta: przesianą mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
4. Mokre składniki: jajka, jogurt, mleko, roztopione oraz przestudzone masło wymieszać w drugiej misce.
5. Blaszkę przygotować smarując olejem zarówno dół jak i papier do pieczenia.
6. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dobrze
łyżką
7. Wlać masę do formy. Położyć śliwki, posypać cukrem (ja miałam zwykły).8. Posypać kruszonką startą na wielkich oczkach tarki.
9. Piec ok. 50-+60 min. Sprawdzać patyczkiem.
Uwielbiam takie proste i szybkie dania ;)
OdpowiedzUsuń