czwartek, 23 sierpnia 2012

Jagodowiec

Wiecie że to najlepsze ciasto jakie jadłam kiedykolwiek w całym moim już 33 letnim życiu?
Jest prawie surowe:) Prawie nie piecze się oprócz ciasta kruchego:) Przekładane warstwy są tylko ucierane, dodawane a owoce surowe.
Jagody wraz z dżemem jagodowym i super ubitą śmietaną są same w sobie rarytasem. Słodkim... Jagody możesz zamienić na borówkę amerykańską- smak podobny.
Nie zrobiłam zdjęć, bo ciasta nie ukroicie tak prosto:) na talerzyku nieco się rozwala... Ale smak jest BOSKI.
A oto:

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek 
  • 1 margaryna PALMA 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany


Masa: 

  • 1 l śmietany 30% niehemogenizowanej (najlepsza w kubełkach np. z Biedronki) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 śmietan fix


Dodatki:
  • 2 litry jagód (można dać borówkę amerykańską) 
  • surowe dżem jagodowy lub powidła śliwkowe



SPOSÓB ZROBIENIA

1. Połączyć składniki na ciasto kruche. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Jedna może być mniejsza, będzie służyła do pokruszenia na wierzch. Piec każdy placek 15-20 min. w temperaturze 170 stopni C, na blaszce wyłożonej pergaminem, posmarowanym margaryną. Ciasto ostudzić. 
2. Masę ubijamy dodając do śmietany cukier i śmietan fix i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. przed nałożeniem na placek.
3. Na papier pergaminowy w ostudzonej blaszce wyłożyć pierwszy placek. Posmarować go dżemem (powidłami), wysypać ok. 1l jagód i pokryć masą. Następnie w tej samej kolejności kładziemy kolejno placek, dżem, jagody, masa. Na koniec kruszymy ostatni placek, łamiemy go na większe i mniejsze kawałki i pokrywamy cały wierzch. 
4. Wstawiamy do lodówki na dobę, by ciasto ładnie nasączyło się.



Naprawdę WARTO zrobić JAGODOWCA, każdy kogo nim częstuję chce przepis i bardzo chwali to ciasto. No chyba, że nie lubi się jagód...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...