EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

czwartek, 30 sierpnia 2012

Suppli al telefono

Dziś w roli głównej ryż i ser mozzarella. Przepis pochodzi z Włoch. Nazwa potrawy wzięła się stąd, że  nadzienie serowe ciągnie się i przypomina długie telefoniczne druty.

Czas przygotowania: ok 40 minut + godzina chłodzenia
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina
Około 30 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 60 g masła
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana
  • 1 2/3 szklanki (360g) ryżu aborio/ albo innego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szczypta szafranu, w proszku- można pominąć
  • 50 g parmezanu, startego
  • 2 jaja, lekko roztrzepane
  • 100g sera mozarella
  • 1 szklanka (100g) bułki tartej
  • olej, do głębokiego smażenia, co najmniej 1,5l.

Wykonanie:
1. Przygotuj 3-4 szklanki wody z kostką rosołową, albo bulionu z kurczaka.

 2. Na garnek z podwójnym dnem wlej olej, albo masło i wrzuć cebulkę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż się zarumieni
 3. Dodaj ryż i mieszaj aby nie przywarł do dna.
 4. Przygotuj mozarallę w kostkę.


 5.W międzyczasie dodaj pół szklanki wina, a jak wygotuje się to pół szklanki bulionu. Dodawaj bulion porcjami i pod koniec zamknij garnek i duś wszystko aż do miękkości. Pamiętaj że ryż przywiera do dna, więc drewnianą łyżką mieszaj często.
 6. Wystudź ryż, a następnie dodaj parmezan.

7. Dodaj 2 lub 3 całe jajka.
8. Do części dodałam mięso i wyszły kulki mięsno-ryżowe.
 9. Uformuj kulki wkładając do środka ser mozarella.
 10. Te poniżej same ryżowe , powyżej z mięsem.

z mięsem
 11. Wstaw do lodówki na godzinę. Wtedy nie będą się rozwalać.
 12. Smaż na bardzo rozgrzanym oleju, ok 5 min. do zarumienienia
 13. Odsącz tłuszczu i podawaj.

A tak wygląda całe danie:  indyjsko-włoskie:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...