wtorek, 20 sierpnia 2013

Kolorowa sałatka z zielonej soczewicy

Udoskonaliłam prosty przepis na ciekawą sałatkę i wyszło niebo w gębie:) Oto podaję przepis. Według mnie jak ktoś lubi w sałatkach kukurydzę i czerwoną fasolkę- to na pewno mu zasmakuje.

Składniki:
  • 200 g soczewicy zielonej,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 jaja,
  • 1 jabłko,
  • pół ogórka,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz.




Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą (np. zimną w stosunku 1:1) i zostawić do wchłonięcia się wody a następnie gotować do osiągnięcia miękkości. Nie rozgotować. Dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolkę odsączone z zalewy i przelane zimną wodą. Dodać przyprawy i majonez. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Można dodać cebulkę zamiast czosnku.






Przyznam, że nawet moja 3 latka zjadła dwie miseczki na kolację, a kolory jakie są w kuchni wegetariańskiej DOPIERO TERAZ zaczynam doceniać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...