sobota, 17 sierpnia 2013

Muffinki z kremem



Oto muffinki mojej córci. Pyszne...

Składniki - muffiny
  • 150 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksera utrzeć masło na jasną puszystą masę. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. 
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później. Do masy dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym jednym jajku. Do masy maślanej dodajemy suche składniki, mleko i mieszamy szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, i wlać ciasto do papilotek nakładając do połowy wysokości. Piec przez 20  min w temp 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem.Wyjmujemy i studzimy na kratce. 


Składniki na krem
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. W razie gdy krem jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. 

1 komentarz:

  1. Ale pyszności !!

    Zapraszam do wzajemnego obserwowania ;)
    Oraz na WAKACYJNE ROZDANIE na www.aneczka84.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...