A teraz coś zdrowego...wegetariańskiego:) Oczywiście prawdziwi wegetarianie mogą mnie poprawić jeśli coś znajdą:) Ja dopiero zaczynam w tej materii. Więc zapraszam do komentowania.
Oto wymyślone danie na poczekaniu, powiem, że całkiem niezłe:) jak na pierwszy raz...
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
 - 3 pomidory
 - 1 cebula
 - 1 kalarepa
 - 2 małe buraczki
 - 40 dag fasolki szparagowej
 - 4 łyżki oleju
 - pół szklanki wody
 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
 - 2 małe cukinie
 - 2 średnie marchwie
 - natka pietruszki - do posypania
 - sól
 - pieprz czarny- szczypta
 - papryczka czerwona- przyprawa - szczypta
 - oregano - szczypta
 - majeranek - szczypta
 
Wykonanie:
Na patelnię wrzucamy na olej cebulę, marchew, buraki i podsmażamy, następnie po kilku minutach dodajemy cukinię i kalarepę i smażymy na oleju jakieś 10-15 min. mieszając. Dodajemy przyprawy i lekko podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 min. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową w garnku z łyżką soli. Wsypujemy fasolkę odcedzoną na koniec duszenia na patelnię i dodajemy przecieru pomidorowego. 
Do sałatki z pomidorów dodałam łyżkę śmietany. Jedyny produkt od zwierząt. Poza tym danie bardzo smaczne i zjedzone całe do samego końca...Warzywa powinny lekko byc twardawe, by chrupać w trakcie jedzenia. Podawać z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz