A teraz coś zdrowego...wegetariańskiego:) Oczywiście prawdziwi wegetarianie mogą mnie poprawić jeśli coś znajdą:) Ja dopiero zaczynam w tej materii. Więc zapraszam do komentowania.
Oto wymyślone danie na poczekaniu, powiem, że całkiem niezłe:) jak na pierwszy raz...
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 kalarepa
- 2 małe buraczki
- 40 dag fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 małe cukinie
- 2 średnie marchwie
- natka pietruszki - do posypania
- sól
- pieprz czarny- szczypta
- papryczka czerwona- przyprawa - szczypta
- oregano - szczypta
- majeranek - szczypta
Wykonanie:
Na patelnię wrzucamy na olej cebulę, marchew, buraki i podsmażamy, następnie po kilku minutach dodajemy cukinię i kalarepę i smażymy na oleju jakieś 10-15 min. mieszając. Dodajemy przyprawy i lekko podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 min. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową w garnku z łyżką soli. Wsypujemy fasolkę odcedzoną na koniec duszenia na patelnię i dodajemy przecieru pomidorowego.
Do sałatki z pomidorów dodałam łyżkę śmietany. Jedyny produkt od zwierząt. Poza tym danie bardzo smaczne i zjedzone całe do samego końca...Warzywa powinny lekko byc twardawe, by chrupać w trakcie jedzenia. Podawać z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz