sobota, 17 sierpnia 2013

Ryż z warzywami z patelni - WEGE


A teraz coś zdrowego...wegetariańskiego:) Oczywiście prawdziwi wegetarianie mogą mnie poprawić jeśli coś znajdą:) Ja dopiero zaczynam w tej materii. Więc zapraszam do komentowania.
Oto wymyślone danie na poczekaniu, powiem, że całkiem niezłe:) jak na pierwszy raz...

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 kalarepa
  • 2 małe buraczki
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 małe cukinie 
  • 2 średnie marchwie
  • natka pietruszki - do posypania
  • sól
  • pieprz czarny- szczypta
  • papryczka czerwona- przyprawa - szczypta
  • oregano - szczypta
  • majeranek - szczypta

Wykonanie:
Na patelnię wrzucamy na olej cebulę, marchew, buraki i podsmażamy, następnie po kilku minutach dodajemy cukinię i kalarepę i smażymy na oleju jakieś 10-15 min. mieszając. Dodajemy przyprawy i lekko podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 min. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową w garnku z łyżką soli. Wsypujemy fasolkę odcedzoną na koniec duszenia na patelnię i dodajemy przecieru pomidorowego. 






Do sałatki z pomidorów dodałam łyżkę śmietany. Jedyny produkt od zwierząt. Poza tym danie bardzo smaczne i zjedzone całe do samego końca...Warzywa powinny lekko byc twardawe, by chrupać w trakcie jedzenia. Podawać z ryżem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...