piątek, 23 sierpnia 2013

Sposób na skórkę jabłka


Jabłka używamy często do szarlotki, ale zostają nam zazwyczaj obierki. Co z nimi zrobić? Oczywiście nie wyrzucamy! Warto zrobić ocet jabłkowy lub ususzyć na herbatkę.

Skórka suszona- na pergaminie wyłożyć skórkę i postawić na kaloryferze. Można potem zmiksować w blenderze na proszek.

Ocet jabłkowy- do litrowego słoika wrzucamy same skórki jabłek. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru w proporcji (1:1). Przykrywamy gazą, ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni. Jeśli nie będzie pleśni to ocet jest dobry do spożycia. Taki ocet jabłkowy jest zdrowszy niż zwykły ocet ze sklepu.

Inny przepis na ocet jabłkowy:



A czy ocet jest zdrowy?

Okazuje się, że zawarty w skórce jabłka kwas ursolowy ma wręcz zbawienne działanie dla tkanki mięśniowej. Badania na myszach pokazały, że nie tylko chroni zwierzęta przed utratą mięśni, ale nawet przyczynia się do ich znaczącego wzrostu. Przy okazji też ogranicza wchłanianie tłuszczu, obniża poziom cukru i cholesterolu. Słowem działa niemal jak osobisty trener i dietetyk w jednym.[1]


[1] http://interpolonika.com/2011/07/obierki-na-sile/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...