Ciasto, które ucieszy każdego łasucha.
składniki:
Wykonanie:
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka. Musi być gęsty. Studzimy go, ale nie tak by był zimny.
Na blaszce układamy herbatniki. Na nie wykładamy masę krówkową. Warto masę krówkową wyjąć z lodówki na noc by łatwiej rozprowadzała się po herbatnikach.
Na masę znów układamy herbatniki. Do miseczki przekładamy przestudzony budyń, żółtka, margarynę i cukier puder. Mikserem ubijamy całość na jednolitą masę.
Masę budyniową przekładamy na herbatniki.
Na to kolejna warstwa herbatników. Całość można schłodzić w lodówce i dopiero po tym czasie nałożyć bitą śmietanę. Jeśli jednak nie możemy czekać można to zrobić od razu. Ja używam bitej śmietany w proszku. Dodaję tylko mleko i gotowe. Można też ubić śmietankę kremówkę 30% ze śmietan - fiksem. Nie robię tego, ponieważ zawsze śmietanka mi się zważa.
Smacznego!!!
składniki:
- 8 paczek herbatników (na dużą blachę może być więcej)
- masa krówkowa
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- miękka margaryna Kasia
- bita śmietana + ilość mleka zgodna z tym co napisali na opakowaniu
Wykonanie:
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka. Musi być gęsty. Studzimy go, ale nie tak by był zimny.
Na blaszce układamy herbatniki. Na nie wykładamy masę krówkową. Warto masę krówkową wyjąć z lodówki na noc by łatwiej rozprowadzała się po herbatnikach.
Na masę znów układamy herbatniki. Do miseczki przekładamy przestudzony budyń, żółtka, margarynę i cukier puder. Mikserem ubijamy całość na jednolitą masę.
Masę budyniową przekładamy na herbatniki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz