To danie jest w mojej rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Zwykłe, proste i szybkie, ale bardzo smaczne. Wyborne z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem zamiast surówki.
Składniki:
- Kiełbasa - 2 laski
- 1 cebula
- 1-2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- ok. 1,5-2 szklanki wody
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy na ćwiartki. W małym garnku na olej wrzuć pokrojoną cebulę w plasterki lub kostkę, przysmaż by się zarumieniła. Im ciemniejsza będzie cebula, tym ciemniejszy sos wyjdzie. Wrzuć kiełbasę i smaż przez ok. 5-10 minut, tak aby kiełbasa była lekko podsmażona, a następnie zalej wodą. Dopraw do smaku. Na koniec jak już będzie wszystko gotowe w pół szklanki wody rozrób 2 łyżki mąki i dobrze wymieszaj. Wlewaj powoli do garnka ciągle mieszając. Jeśli wyjdzie za gęsty sos, albo będą sie kluchy robić, dodać więcej wody i zagotuj. Polewaj sosem młode ziemniaczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz