czwartek, 8 sierpnia 2013

Sos kiełbasiany


To danie jest w mojej rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Zwykłe, proste i szybkie, ale bardzo smaczne. Wyborne z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem zamiast surówki.

Składniki:
  • Kiełbasa - 2 laski
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ok. 1,5-2 szklanki wody
Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na ćwiartki. W małym garnku na olej wrzuć pokrojoną cebulę w plasterki lub kostkę, przysmaż by się zarumieniła. Im ciemniejsza będzie cebula, tym ciemniejszy sos wyjdzie. Wrzuć kiełbasę i smaż przez ok. 5-10 minut, tak aby kiełbasa była lekko podsmażona, a następnie zalej wodą. Dopraw do smaku. Na koniec jak już będzie wszystko gotowe w pół szklanki wody rozrób 2 łyżki mąki i dobrze wymieszaj. Wlewaj powoli do garnka ciągle mieszając. Jeśli wyjdzie za gęsty sos, albo będą sie kluchy robić, dodać więcej wody i zagotuj. Polewaj sosem młode ziemniaczki.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...