Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3-5 jabłek
- garść rodzynek
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao (wiatraczek)
- szczypta kardamonu
Wykonanie
z jajek i cukru ubijamy masę (jak kogel mogel). Dodajemy na przemian mąkę z sodą, cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia (wymieszane razem - przesiane przez sito) i olej. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, można dodać trochę wody, jak w Loriana I i II. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, obrane ze skórki i rodzynki. Mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 40-50 min. w temp 170st. C.
Uwielbiam klasycznego salcesona! Ja dziś akurat robiłam podobne w wersji ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńi jak w smaku? Kupiłam właśnie śliwki i zamierzam je jutro wykorzystać:)
UsuńSmakuje bardzo dobrze. Zapraszam na mojego bloga po przepis :)
Usuń