Wiecie, szczerze przyznam, że nigdy nie jadłam soczewicy. Było to dla mnie nowe wyzwanie i doświadczenie. Na pewno zagości u nas na stałe. Przypomina jakby groch łuskany, ale nie ma skutków ubocznych :)
Składniki
- szklanka zielonej soczewicy,
- 2 czerwone papryki,
- 3 marchewki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 cebule,
- kawałek selera,
- 2 kostki rosołowe,
- 2,5 l wody
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- sproszkowana papryka.
Gotujemy soczewicę z dodatkiem kostki rosołowej (1szt. na 1 l ). Dodajemy
pokrojoną w plastry marchewkę i seler. Do miękkich warzywa dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i podsmażoną paprykę, a następnie do zupy wlewamy pomidory
z puszki. Zupę z soczewicy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Można użyć na części blendera, zrobi się bardziej kremowa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz