Ponieważ krokiety kojarzą nam się z mięsem i kiszoną kapustą, tym razem inna wersja i złożenie w kształcie trójkąta... ( no prawie :))
Składniki na 2 krokiety:
- 5 dużych pieczarek
- pół kostki rosołowej lub pieprz, sól, vegeta....
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na olej wrzucić pieczarki podsmażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy.
Inna wersja z szynką dla tych, co muszą mieć coś z mięsa na talerzu, np. dla osób z grupa O. Dodaj z 4-5 plasterków szynki pokrojonej w paski i podsmaż razem z pieczarkami.
Masa naleśnikowa:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka
- trochę wody mineralnej gazowanej
- sól- szczypta
Wykonanie:
Masę zrobić ze składników o konsystencji rzadkiej śmietany, by ładnie wylewało się na patelnię.
Wyjdą wtedy cienkie naleśniki. Gdy chcemy by były grubsze, dodajemy jajko i robimy nieco gęściejsze ciasto.
Nam jednak do krokietów zależy na tym, by były dość mocne i cienkie.
Panierka:
- jajko rozmącone
- bułka tarta
Wykonanie:
Na naleśnik nakładamy łyżkę lub dwie farszu i składamy na pół a potem znów na pół, czyli w ćwiartkę.
Obtaczamy w jajku a potem w bułce i smażymy na złoty kolor (jakieś 3-5 min. z obu stron).
Chyba jednak wolę naleśniki w takim wydaniu chociaż krokety też smaczne ;D
OdpowiedzUsuń