czwartek, 29 sierpnia 2013

Placki ziemniaczano-cukiniowe z niespodzianką

Znalazłam przepis w wydaniu specjalnym Prześlij przepis, nr 9/2013 Placki z salami. Zrobiłam małe przeróbki, nie miałam salami, a zwykłą wędlinkę i ser żółty. Dla wersji Wege- bez wędliny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • mąka tortowa- zależy od tego jak wodniste są ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka plastrów wędliny - nie dla wege:) 
  • kilka plastrów sera
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy- do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy albo na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje masy ziemniaczanej, dość cienkie. Na wierzch układamy wędlinę, ser. Przykrywamy następną warstwą ziemniaków. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

czas przygotowania: 50 min.
ilość placków- ok. 20-30- zależy od wielkości placka.





Smacznego!


2 komentarze:

  1. Niespodzianka nie jest wege- ale można dać np. plaster pomidora, ogórka, czy ogórka kiszonego w kostce... Dlatego placki umieściłam w daniach wegetariańskich.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...