środa, 3 października 2012

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos to nasza tradycyjna potrawa. Można powiedzieć ile gotujących tyle rożnych metod i składników tej potrawy. To wersja początkującej gospodyni, więc jeśli macie swoje sprawdzone patenty to piszcie w komentarzach. 

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 kg kości schabowych
  • laska kiełbasy podwawelskiej
  • suszone grzyby (używałam podgrzybków)
  • przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
  • ziele angielski, pieprz, sól, liść laurowy, papryka ostra i słodka

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Jeśli uważacie, ze kapusta jest za kwaśna, odlejcie trochę wywaru i dolejcie wody. Wywar zostawcie. Przyda się na koniec, gdyby okazało się, że potrawa musi nabrać kwaśniejszego smaku. 




Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W tym momencie używam też obu papryk ( do smaku ). Gdy kapusta się zagotuje wrzucam do niej kości schabowe. Mięso gotuję prawie do miękkości. Potem wyjmuję je z potrawy i obieram. Następnie kroję kiełbaskę i smażę na patelni. 





Mięso i kiełbaskę dodaję do kapusty. Całość gotuje około 30 minut. Następnie wsypuję przyprawę do bigosu i potraw z kapusty. Choć na opakowaniu napisane jest, że wystarczą 2 łyżki na 1,5 kg kapusty ja używam całej zawartości. Teraz nadszedł czas na suszone grzybki. Według mnie wystarczy 7 - 10 sztuk grzybków. Na końcu używam koncentratu pomidorowego. Potrawę gotuję około godziny. Potem całość odstawiam do przestygnięcia. Następnego dnia potrawę znów gotuję około 30 minut. 
A tak bigos prezentuje się na talerzu.




1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...