Bigos to nasza tradycyjna potrawa. Można powiedzieć ile gotujących tyle rożnych metod i składników tej potrawy. To wersja początkującej gospodyni, więc jeśli macie swoje sprawdzone patenty to piszcie w komentarzach.
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- koncentrat pomidorowy
- 1 kg kości schabowych
- laska kiełbasy podwawelskiej
- suszone grzyby (używałam podgrzybków)
- przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
- ziele angielski, pieprz, sól, liść laurowy, papryka ostra i słodka
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Jeśli uważacie, ze kapusta jest za kwaśna, odlejcie trochę wywaru i dolejcie wody. Wywar zostawcie. Przyda się na koniec, gdyby okazało się, że potrawa musi nabrać kwaśniejszego smaku.
Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W tym momencie używam też obu papryk ( do smaku ). Gdy kapusta się zagotuje wrzucam do niej kości schabowe. Mięso gotuję prawie do miękkości. Potem wyjmuję je z potrawy i obieram. Następnie kroję kiełbaskę i smażę na patelni.
Mięso i kiełbaskę dodaję do kapusty. Całość gotuje około 30 minut. Następnie wsypuję przyprawę do bigosu i potraw z kapusty. Choć na opakowaniu napisane jest, że wystarczą 2 łyżki na 1,5 kg kapusty ja używam całej zawartości. Teraz nadszedł czas na suszone grzybki. Według mnie wystarczy 7 - 10 sztuk grzybków. Na końcu używam koncentratu pomidorowego. Potrawę gotuję około godziny. Potem całość odstawiam do przestygnięcia. Następnego dnia potrawę znów gotuję około 30 minut.
A tak bigos prezentuje się na talerzu.
Ale mi smaka narobiłaś. I do tego kluseczki na pyrach, pychota ;)
OdpowiedzUsuń