Mam sporo cukinii i nie wiem co z nią już robić, ciągle leczo? nie bardzo da się jeść, choć uwielbiam.. Przepis znalazłam na tym super blogu, który zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie dlatego postanowiłam spróbować tego ciasta.
Składniki:
- 3 szkl. startej i odciśniętej cukinii
- 4 szkl. mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 szkl. oleju
- 2,5 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać. Ja dawałam po kolei wyżej wymienione, dodatkowo dałam łyżeczkę przyprawy do piernika:) Wyłożyć na natłuszczoną
blachę. Piec w 180 st .
C do "suchego patyczka" ok. 40 min.
nie wiedziałam że cukinia nadaje się do ciasta, skuszę się i wyprubuję ten przepis
OdpowiedzUsuńja też w sumie, robiłam kiedyś takie samo z marchewką i efekt ten sam, ciasto super nie za suche, nie mokre, pięknie wyrasta nie ma zakalca:) po prostu udaje się na 100%
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńupiekłam według tego przepisu ciasto (le bez dodatku cukini), wyszło i jest smaczne, pytane do autorki?? jaki cel ma cukinia? w tym cieście?
OdpowiedzUsuńiza mroczek (nie mam konta na gogle)
cukinia daje podobnie jak marchewka to, że ciasto jest nawet na drugi dzień bez przykrycia go nadal świeże i nie zsycha się, do tego jest puszyste i jakby nawilżone
OdpowiedzUsuń