Przepis wzięłam od Magdy z bloga
Składniki
- 4 jabłka, 1 gruszka
 - 2 szklanki mąki
 - 1 jajko
 - 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
 - 6 łyżek cukru
 - 6 łyżek mleka
 - 5 łyżek oleju
 - 1 proszek do pieczenia
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 cukier waniliowy
 
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, w osobnej misce, serek wymieszać z 4
łyżkami cukru i mlekiem olejem i solą. Masę serową dodać do mąki z proszkiem.
Wyrobić na gładką masę, ciasto podzielić na 15 części. Kolejno rozwałkować
prostokątne placki. Jedną połowę naciąć (albo nie), brzeg posmarować białkiem.
Na drugą nałożyć około łyżeczki musu jabłkowego, przykryć częścią z nacięciami
i zlepić brzegi ciastka. Włożyć na blaszkę. Piec ok. 15 min w temperaturze 200°
Masa
Jabłka obrać i pokroić. odcisnąć, dodać 2 łyżeczki cukru i cukier waniliowy. Nakładać farsz na ciasto.
Ciastka posypać można cukrem pudrem np. cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz