Przepis wzięłam od Magdy z bloga
Składniki
- 4 jabłka, 1 gruszka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, w osobnej misce, serek wymieszać z 4
łyżkami cukru i mlekiem olejem i solą. Masę serową dodać do mąki z proszkiem.
Wyrobić na gładką masę, ciasto podzielić na 15 części. Kolejno rozwałkować
prostokątne placki. Jedną połowę naciąć (albo nie), brzeg posmarować białkiem.
Na drugą nałożyć około łyżeczki musu jabłkowego, przykryć częścią z nacięciami
i zlepić brzegi ciastka. Włożyć na blaszkę. Piec ok. 15 min w temperaturze 200°
Masa
Jabłka obrać i pokroić. odcisnąć, dodać 2 łyżeczki cukru i cukier waniliowy. Nakładać farsz na ciasto.
Ciastka posypać można cukrem pudrem np. cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz