Produkty:
- garnek 3l ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej- ew na oko
- 1 kg żeberek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, oregano, majeranek, ew. vegeta
- 2 średnie cebulki
- olej
Wykonanie:
Mięso pokroić na części, posypać przyprawami z obu stron. Na patelnię wlać olej, dodać pokrojone cebule. Lekko przyrumienić, położyć mięso. Smażyć do lekkiego przypieczenia, a następnie przełożyć do garnka wraz z tłuszczem. Polać patelnię wodą i wlać powstały brązowy sos do garnka. Dodać wody. Dusić ok 60 min. do miękkości mięsa.
Kluski robię tak: gotuję ziemniaki z solą, mielę je przez maszynkę do mięsa. Studzę ziemniaki. Dodaję na oko mąki ziemniaczanej aby dało się lepić kluski a ciasto nie przywierało do rąk.
Oprószam talerz mąką ziemniaczaną i kładę kluski śląskie. Wrzucam na gotującą się wodę z solą na ok 2-3 minuty. Jak tylko wypłyną wyciągam.
A oto pyszny obiadek z mojego dzieciństwa. Przepis prosty i smaczny. Polecam
świetny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńMmm, jak dawno tych klusek nie jadłam, muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńto nie sa kluski slaskie.
OdpowiedzUsuńto nie sa kluski slaskie.
OdpowiedzUsuńhmm, możliwe, jednak u nas w domu tak były nazywane. Przepis przywieziony z Bolesławca na Śląsku:) Jeśli zna Pan ich prawidłową nazwę, proszę o podzielenie się informacją.
OdpowiedzUsuń