czwartek, 11 października 2012

Domowy smalec - WERSJA STANDARDOWA

Dietetycy na pewno nie byliby zadowoleni z takiego smalcu, ale według mnie ten na półkach sklepowych (przynajmniej w mojej okolicy ) nie nadaje się do używania w kuchni. Smalec ten wykorzystuję czasami do smażenia kotletów mielonych dla mojego M.

Składniki:
  • 1 kg słoniny
  • cebula
  • ząbek polskiego czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Słoninę kroimy w kostkę. Wytapiamy z niej tłuszcz.





Cebulę i czosnek kroimy w talarki. Gdy skwarki ze słoniny staną się lekko brązowe, dodajemy cebulę i czosnek. Wsypujemy sól i pieprz. Smażymy do momentu zrumienienia się cebuli.  Gotową miksturę wlewamy do słoika. Najlepszy byłby gliniany garnek, ale ja takiego nie miałam.




3 komentarze:

  1. uwielbiam smalec ze skwarkami,na chlebku(najlepiej na grubej pajdzie),do tego domowy kiszony ogórek...mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. też czasami robię taką kanapkę

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...