Pierogi to dość popularne danie, które często gości na stole Polaków.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Bułkę namoczyć w mleku. Potem odsączyć. Zmielić w maszynce razem z ugotowanym mięsem. Cebulkę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa i wszystko posolić.
Z mąki, jajka, wody i oleju wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je i wyciąć krążki.
Na każdy krążek nakładać łyżkę farszu. Pierożki zlepić ręką albo przy pomocy foremki do pierogów ( do kupienia w sklepach z artykułami kuchennymi, w supermarketach lub na allegro, cena około 5 złotych ). Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
Pierożki można okrasić. Wystarczy stopić masło i podsmażyć na nim cebulkę. Te pierożki jadły dzieci, więc są w "wersji na sucho".
.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 3/5 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 30 dag mięsa drobiowego ( użyliśmy pałek z kurczaka )
- czerstwa bułka
- pół szklanki mleka
- cebula
- sól, pieprz
Bułkę namoczyć w mleku. Potem odsączyć. Zmielić w maszynce razem z ugotowanym mięsem. Cebulkę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa i wszystko posolić.
Z mąki, jajka, wody i oleju wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je i wyciąć krążki.
Na każdy krążek nakładać łyżkę farszu. Pierożki zlepić ręką albo przy pomocy foremki do pierogów ( do kupienia w sklepach z artykułami kuchennymi, w supermarketach lub na allegro, cena około 5 złotych ). Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
Pierożki można okrasić. Wystarczy stopić masło i podsmażyć na nim cebulkę. Te pierożki jadły dzieci, więc są w "wersji na sucho".
.
Mmm, ja gustuję w pierożkach z owocami, ale te na pewno były pyszne dzięki takim pomocnikom ;)
OdpowiedzUsuńmaluchy w kuchni to dużo bałaganu ale też dużo radości, wszystko wtedy lepiej smakuje,
OdpowiedzUsuń