czwartek, 11 października 2012

Pierożki z mięsem drobiowym

Pierogi to dość popularne danie, które często gości na stole Polaków.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3/5 szklanki ciepłej wody


Składniki na farsz:

  • 30 dag mięsa drobiowego  ( użyliśmy pałek z kurczaka )
  • czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • cebula
  • sól, pieprz



Bułkę namoczyć w mleku. Potem odsączyć. Zmielić w maszynce razem z ugotowanym mięsem. Cebulkę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa i wszystko posolić.
Z mąki, jajka, wody i oleju wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je i wyciąć krążki.




Na każdy krążek nakładać łyżkę farszu. Pierożki zlepić ręką albo przy pomocy foremki do pierogów ( do kupienia w sklepach z artykułami kuchennymi, w supermarketach lub na allegro, cena około 5 złotych ). Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.




Pierożki można okrasić. Wystarczy stopić masło i podsmażyć na nim cebulkę. Te pierożki jadły dzieci, więc są w "wersji na sucho".



 .

2 komentarze:

  1. Mmm, ja gustuję w pierożkach z owocami, ale te na pewno były pyszne dzięki takim pomocnikom ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. maluchy w kuchni to dużo bałaganu ale też dużo radości, wszystko wtedy lepiej smakuje,

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...