sobota, 24 sierpnia 2013

Salceson z rodzynkami i kardamonem




Składniki:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-5 jabłek
  • garść rodzynek
  •  1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao (wiatraczek)
  • szczypta kardamonu


Wykonanie
z jajek i cukru ubijamy masę (jak kogel mogel). Dodajemy na przemian mąkę z sodą, cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia (wymieszane razem  - przesiane przez sito) i olej. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, można dodać trochę wody, jak w Loriana I i II. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, obrane ze skórki i rodzynki. Mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 40-50 min. w temp 170st. C.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam klasycznego salcesona! Ja dziś akurat robiłam podobne w wersji ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak w smaku? Kupiłam właśnie śliwki i zamierzam je jutro wykorzystać:)

      Usuń
    2. Smakuje bardzo dobrze. Zapraszam na mojego bloga po przepis :)

      Usuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...