czwartek, 15 sierpnia 2013

Krokiety z pieczarkami


Ponieważ krokiety kojarzą nam się z mięsem i kiszoną kapustą, tym razem inna wersja i złożenie w kształcie trójkąta... ( no prawie :))


Składniki na 2 krokiety:

  • 5 dużych pieczarek
  • pół kostki rosołowej lub pieprz, sól, vegeta....
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na olej wrzucić pieczarki podsmażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy.  

Inna wersja z szynką dla tych, co muszą mieć coś z mięsa na talerzu, np. dla osób z grupa O. Dodaj z 4-5 plasterków szynki pokrojonej w paski i podsmaż razem z pieczarkami.


Masa naleśnikowa:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka
  • trochę wody mineralnej gazowanej
  • sól- szczypta
Wykonanie:
Masę zrobić ze składników o konsystencji rzadkiej śmietany, by ładnie wylewało się na patelnię.
Wyjdą wtedy cienkie naleśniki. Gdy chcemy by były grubsze, dodajemy jajko i robimy nieco gęściejsze ciasto. 
Nam jednak do krokietów zależy na tym, by były dość mocne i cienkie.

Panierka:
  • jajko rozmącone
  • bułka tarta

Wykonanie:
Na naleśnik nakładamy łyżkę lub dwie farszu i składamy na pół a potem znów na pół, czyli w ćwiartkę. 
Obtaczamy w jajku a potem w bułce i smażymy na złoty kolor (jakieś 3-5 min. z obu stron).



1 komentarz:

  1. Chyba jednak wolę naleśniki w takim wydaniu chociaż krokety też smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...