czwartek, 15 sierpnia 2013

Kolorowa sałatka z cukinii na zimę - PRAWDZIWY PRZEBÓJ


Wzięłam przepis od sąsiadki, bo poczęstowała mnie tą sałatką na zimę . A, że bardzo mi zasmakowała, postanowiłam od razu przygotować kilka słoiczków. Oto przepis:

Składniki:

  • 3 kg cukinii kolorowej
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 łyżek soli
  • 1 kg papryki 
  • olej

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 litry wody - dodałam do przepisu pierwotnego (bo bez wody jest dość słodka i ostra -ale kwestia smaku)
  • 3/4 szklanki cukru (pierwotnie 1 szklanka)- ale dla mnie trochę za słodka
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 3 łyżeczki białej gorczycy
  • kilka liści laurowych - po 1 na słoik
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka kolendry ziarnistej


Wykonanie:

1. Cukinie wyszorować, nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na długi płaty. Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godz. Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić na 2-3 godz. Cukinie i cebulę odcisnąć wymieszać dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
2. Ocet z wodą zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy i gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na 3 godz. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 20-30 min. na ściereczce w wodzie nalanej do wysokości 3/4 słoików.








MNIAM!!

7 komentarzy:

  1. Mmm, musi smakować wybornie. Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo dobra.. Już pomyślałam, że i bez papryki będzie wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnie zdanie - nie rozumiem bo to nie po polski....
    cytat: .... "Pasteryzować przez 20-30 min na ściereczce w wodzie do wysokości 3/4 słoików ok. 10 minut."...
    wiec ile ?? 20-30min, lub 10 minut ??
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy...
    oczywiście że błąd językowy, już poprawiony. ok. 20-30 minut

    OdpowiedzUsuń
  5. a jeszcze dodałabym do niej szklankę wody, byłaby mniej słodka i kwaśna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna pasteryzowac w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  7. A nie szkoda wody bogatej w minerały zawartej w warzywach po co dolewać coś
    gorszego a wylewać to cenniejsze, czy jest to konieczne?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...