poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Delikatne ciasto cytrynowo- kakaowe ze śliwkami w polewie czekoladowej


Przepis jest mój autorski. W zasadzie był to jeden wielki eksperyment i powiem, że udał się w 100%. Trochę dla mnie dziwne:) bo jednak nie mam aż takiego doświadczenia w pieczeniu, aby piec ciasta bez przepisów... Jednak ciasto wyszło delikatne, puszyste i miękkie oraz nie za słodkie.

Składniki:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1/2 olejku cytrynowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 (ok. 180g) margaryny tortowej (może być Palma)
  • ok. 3/4 szklanki oleju
  • 1 proszek do pieczenia
  • 9 śliwek

Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem. Może się ważyć delikatnie, wsypać mąki tortowej i ubijać dalej. Dodawać po jajku i trochę mąki. Dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy. Masa powinna być puszysta i w miarę zwarta. Wyłożyć na blaszkę o wym. 28cm 3/4 masy. Do pozostałej dodać kakao, wymieszać i wyłożyć na białej masie. Masa przykleja się do łyżki. I taka ma być. Na wierzch delikatnie położyć śliwki, umyte, wypestkowane, przekrojone na pół. Nie wciskać za głęboko. Nie pójdą na dno. Piec ok. 40 min w temp 180st. C do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i wyjąć po 5 min. od wyłączenia piecyka. Nie opada.









Na polewę

  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:
Rozpuścić składniki w garnku i mieszać na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia. Wylać na zimne ciasto, letnią polewą.
Ponieważ polewamy polewą także po miejsca od  śliwek to polewa wejdzie nam między śliwki a ciasto. Pycha!

2 komentarze:

  1. Jak się ciasto udaje bez przepisu, to wielka radość. Wypieki lubią płatać figle, niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to prawda, bałam się szczególnie zakalca:) ale przyznam, że wyszło lepiej niż niejedno ucierane z owocami

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...