EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

czwartek, 11 października 2012

Domowy smalec - WERSJA STANDARDOWA

Dietetycy na pewno nie byliby zadowoleni z takiego smalcu, ale według mnie ten na półkach sklepowych (przynajmniej w mojej okolicy ) nie nadaje się do używania w kuchni. Smalec ten wykorzystuję czasami do smażenia kotletów mielonych dla mojego M.

Składniki:
  • 1 kg słoniny
  • cebula
  • ząbek polskiego czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Słoninę kroimy w kostkę. Wytapiamy z niej tłuszcz.





Cebulę i czosnek kroimy w talarki. Gdy skwarki ze słoniny staną się lekko brązowe, dodajemy cebulę i czosnek. Wsypujemy sól i pieprz. Smażymy do momentu zrumienienia się cebuli.  Gotową miksturę wlewamy do słoika. Najlepszy byłby gliniany garnek, ale ja takiego nie miałam.




4 komentarze:

  1. uwielbiam smalec ze skwarkami,na chlebku(najlepiej na grubej pajdzie),do tego domowy kiszony ogórek...mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. też czasami robię taką kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...