EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

czwartek, 11 października 2012

Ciasto z cukinią



Mam sporo cukinii i nie wiem co z nią już robić, ciągle leczo? nie bardzo da się jeść, choć uwielbiam.. Przepis znalazłam na tym super blogu, który zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie dlatego postanowiłam spróbować tego ciasta.


Składniki:
  • 3 szkl. startej i odciśniętej cukinii
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szkl. oleju
  • 2,5 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego


Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Ja dawałam po kolei wyżej wymienione, dodatkowo dałam łyżeczkę przyprawy do piernika:)  Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w 180 st. C do "suchego patyczka" ok. 40 min.






 Ciasto wyszło pyszne i już prawie nie ma... więc chyba jeszcze jedno zrobię.



6 komentarzy:

  1. nie wiedziałam że cukinia nadaje się do ciasta, skuszę się i wyprubuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też w sumie, robiłam kiedyś takie samo z marchewką i efekt ten sam, ciasto super nie za suche, nie mokre, pięknie wyrasta nie ma zakalca:) po prostu udaje się na 100%

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam według tego przepisu ciasto (le bez dodatku cukini), wyszło i jest smaczne, pytane do autorki?? jaki cel ma cukinia? w tym cieście?
    iza mroczek (nie mam konta na gogle)

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinia daje podobnie jak marchewka to, że ciasto jest nawet na drugi dzień bez przykrycia go nadal świeże i nie zsycha się, do tego jest puszyste i jakby nawilżone

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...