środa, 24 lipca 2013

Sok wiśniowy na zimę


A teraz czas na przetwory z wiśni. Dlatego na początek proponuję zwykły sok z wiśni na zimę.

Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • sokownik

Wykonanie:
Umyte owoce wsypać do sokownika i zasypać cukrem. Czekać aż puszczą sok i zlać do butelek. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Jeśli będziemy chcieć z owoców zrobić dżem, to drylujemy wiśnie. Jednak z mego doświadczenia wynika, że warto zastanowić się jak ktoś ma dużo owoców nad podziałem owoców na te na dżem i je drylować, oraz te na sok - i nie drylować. Czemu? Bo sok z niedrylowanych owoców wychodzi bardziej przejrzysty i nie jest mętny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...