Dziś na obiad coś naszego, a że zostałam obdarowana jagodami, zrobiłam kilka pierogów:) Bardzo nie lubię ich robić, ze względu na wyrabianie ciasta, ale nie mogłam się powstrzymać, tak miałam ochotę...
Składniki:
- jagody
- mąka
- woda przegotowana
- olej
- cukier
- śmietana 30%
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z gorącą przegotowaną wodą tak, aby wyrobić jednolite gładkie ciasto. Składniki można dać na oko, albo zabrać 1/4 część mąki i w to miejsce wlać wodę i trochę oleju (1-2 łyżki). Ciasto będzie bardziej elastyczne i gładkie.
Zagnieść i wyrobić a następnie rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką, albo innym szklanym naczyniem.
Zagnieść i wyrobić a następnie rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką, albo innym szklanym naczyniem.
Jagody przesypać cukrem i wkładać na wykrojone kółka. Zalepić i wrzucić na wrzącą wodę z solą. Gotować ok. 3 -5 min. od zagotowania wody. Polać słodką śmietanką do smaku.
Smacznego!
Pierożki zawsze na czasie, a takie z jagódkami to już zupełnie ;)
OdpowiedzUsuń