środa, 17 lipca 2013

Pierogi z jagodami


Dziś na obiad coś naszego, a że zostałam obdarowana jagodami, zrobiłam kilka pierogów:) Bardzo nie lubię ich robić, ze względu na wyrabianie ciasta, ale nie mogłam się powstrzymać, tak miałam ochotę... 

Składniki:
  • jagody
  • mąka
  • woda przegotowana
  • olej
  • cukier 
  • śmietana 30%
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z gorącą przegotowaną wodą tak, aby wyrobić jednolite gładkie ciasto. Składniki można dać na oko, albo zabrać 1/4 część mąki i w to miejsce wlać wodę i trochę oleju (1-2 łyżki). Ciasto będzie bardziej elastyczne i gładkie.
Zagnieść i wyrobić a następnie rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką, albo innym szklanym naczyniem. 
Jagody przesypać cukrem i wkładać na wykrojone kółka. Zalepić i wrzucić na wrzącą wodę z solą. Gotować ok. 3 -5 min. od zagotowania wody. Polać słodką śmietanką do smaku.






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pierożki zawsze na czasie, a takie z jagódkami to już zupełnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...