Zupę tę jadłam jako dziecko i bardzo mi smakowała, dlatego polecam naszym maluchom. Zupę można zrobić w zasadzie zarówno z wiśni jak i śliwek. Ma w zasadzie dwie wersje, na zimno jako chłodnik i na ciepło.
Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- 8-10 łyżek cukru (wg gustu)
- śmietana
- makaron- wstążki
- 20 g masła
- sól
Wykonanie:
Wiśnie myjemy i osączamy z wody. Drylujemy.
Wersja 1.
3/4 wiśni gotujemy z cukrem na bardzo małym ogniu, by puściły sok. Gotujemy kilka minut i potem miksujemy na gładką masę. Stawiamy na kuchence i dodajemy pozostałe wiśnie i ponownie zagotowujemy. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Dajemy na gorący makaron zimną zupę. albo schładzamy całe danie. Dodajemy śmietanę
Wersja 2. na gorąco
Wiśnie gotujemy jak kompot i zalewamy makaron. Gotowe:) Możemy dodać śmietanę.
Właśnie taka jest najlepsza,bez sztucznych dodatków.
OdpowiedzUsuńoj tak, pycha..
OdpowiedzUsuń