sobota, 20 lipca 2013

Patate fritte con rosmarino


W Toskanii je się ziemniaki bardzo rzadko, i w zasadzie tylko jako przystawkę do obiadu. Nie je się surówek jak w Polsce. Dlatego to co widzisz na talerzu, to moja wersja obu kultur. Ja uwielbiam sałatki, więc na talerzu zawsze muszą być warzywa. Mięsa może nie być wcale, jak tu... 
Toskania jest przepiękna. Teren jest górzysty, drogi niestety wąskie. Jednak klimat starych kamieniczek jest niezapomniany. Stare zabytki przenoszą nas w dawne czasy. Jadąc do Volterry czułam że jest to podróż w czasie. Przeniosłam się na moment do czasów życia Etrusków. 
Mieszkaliśmy w Casciana Terme, małej miejscowości niedaleko Pizy. 





Składniki:
  • ziemniaki
  • rozmaryn
  • szałwia
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona

Przepis ten jest prosty ziemniaki kroimy jak do zupy, na większe kawałki. Wysypujemy na patelnię i smażymy na oleju. Posypujemy ziołami suszonymi: gałka muszkatołowa, cynamon, majeranek, sól, pieprz, papryka. Dodajemy na tłuszcz albo posypujemy świeżym rozmarynem i szałwią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...