sobota, 20 lipca 2013

Dżem morelowo - czereśniowy


Według mnie przebój moich przetworów. A jak widzieliście na FB miałam co robić. Zostały brzoskwinie, ale o nich na dniach. Wczoraj kończąc ostatnią partię moreli dodałam kilo czereśni. Wybór na prawdę dobry. Po pierwsze cudowny kolor, po drugie bardzo smaczne połączenie. 

Składniki:
  • 2 kg moreli
  • 1 kg czereśni
  • szklanka cukru
  • żelfix

Wykonanie:
Owoce wydrylować i wrzucić do garnka, mieszać dodać cukier. Rozgotować i na koniec dodać żelfix (nie jest konieczny). Gorące wkładać do słoików i zamykać. Odwrócić do góry dnem. Ja nie pasteryzuję.
Patrzcie jakie kolory:

morele

morele z wrzuconymi czereśniami

gotowy dżemik


 A jakie czereśnie! Ogromne...
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...