Będąc we Włoszech kupiłam w sklepie (jak na warunki włoskie i ich twarde chleby) miękki chlebek, a w zasadzie 5 długich prostokątnych kromek (o ile można to tak nazwać). Kanapki z nim można zjeść na lotnisku. Nazwa mi wyleciała:( Chleb jest biały, trochę jak nasz tostowy, ale bardziej gumiasty, słodki ale idealny do ricotty z dżemem.
Ricotta (wym. rikotta) to twarożek. W Toskanii, nasz znajomy Lorenco robi z mleka owczego i koziego. Jest wyjątkowo delikatny i najlepszy jeszcze ciepły.
Składniki:
- kromka chleba (może być tostowy)
- jajko
- pomidor mały
- plasterek ogórka
- cebula (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- masło
- plasterek sera topionego
- 3 plasterki boczku (pancetta- wym. panczetta)
Wykonanie:
Posmaruj kromkę masłem, ułóż jak na zdjęciu składniki, by powstała rybka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz