Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt upiec, po wystygnięciu przekroić na pół, lekko nasączyć ponczem z herbaty albo wody z cytryną.
Składniki na masę śmietanowo-serowo-poziomkową:
- ok. 60 dag sera
- 2 kremówki 30% - 400g
- galaretka poziomkowa
- 3 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem. W drugim naczyniu zmiksować ser, dodać galaretkę (wystygniętą) rozpuszczoną w 1 niepełnej szkl. gorącej wody i ubitą kremówkę. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem. Jak zacznie lekko tężeć połowę masy wyłożyć na połowę biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.
Wierzch:
- 2 galaretki poziomkowe
- 2 i 1/2 szkl. wody
- poziomki
Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szkl. gorącej wody,lekko tężejące wyłożyć na stężoną masę z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz