czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto poziomkowe



  Składniki na biszkopt:
  •  6 jaj 
  •  4 łyżki mąki pszennej 
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  •  3/4 szkl. cukru 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
Można upiec na dwa sposoby. Jeśli chcemy by był to typowy biszkopt robimy z jaj i cukru najpierw kogel mogel, a dopiero delikatnie drewnianą łyżką mieszamy pozostałe składniki. Ja jednak poszłam na żywioł tym razem i wrzuciłam jak leci i wyszło ciasto bardziej zbite, ale po jednym dniu zrobiło nasączone masą i było bardzo smaczne.

Biszkopt upiec, po wystygnięciu przekroić na pół, lekko nasączyć ponczem z herbaty albo wody z cytryną.
  
Składniki na masę śmietanowo-serowo-poziomkową:
  • ok. 60 dag sera 
  • 2 kremówki 30% - 400g 
  • galaretka poziomkowa
  • 3 łyżki cukru 

Śmietanę ubić z cukrem. W drugim naczyniu zmiksować ser, dodać galaretkę (wystygniętą) rozpuszczoną w 1 niepełnej szkl. gorącej wody i ubitą kremówkę. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem. Jak zacznie lekko tężeć połowę masy wyłożyć na połowę biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.  

Wierzch:
  • 2 galaretki poziomkowe 
  • 2 i 1/2 szkl. wody 
  • poziomki

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szkl. gorącej wody,lekko tężejące wyłożyć na stężoną masę z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...