Gruszki to kolejne owoce warte przechowania na zimowe wieczory. Szczególnie, jeśli zima jest mroźna i nie ma naszych rodzimych owoców, poza tymi, które przetworzymy na dżemy, soki, czy kompoty lub zamrozimy. Dlatego jeszcze jedna propozycja.
Składniki
Wykonanie:
Nie podaję ilości składników, bo każdy sam wie jak słodki syrop zrobić. Ważny by był słodki. I tak gotujemy wodę, dodajemy cukier. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek, ogonka i wkładamy do słoików. Na jeden słoik litrowy wchodzą 4 duże gruszki.
Do każdego słoika wrzucamy 4 goździki i zalewamy wrzątkiem z cukrem. Pasteryzujemy około godziny. Zalewamy wysoko, by gruszka która unosi się w wodzie nie ściemniała (jak mi niestety tym razem, kilka).
Składniki
- gruszki
- woda
- cukier
- 4 goździki na słoik
Wykonanie:
Nie podaję ilości składników, bo każdy sam wie jak słodki syrop zrobić. Ważny by był słodki. I tak gotujemy wodę, dodajemy cukier. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek, ogonka i wkładamy do słoików. Na jeden słoik litrowy wchodzą 4 duże gruszki.
Do każdego słoika wrzucamy 4 goździki i zalewamy wrzątkiem z cukrem. Pasteryzujemy około godziny. Zalewamy wysoko, by gruszka która unosi się w wodzie nie ściemniała (jak mi niestety tym razem, kilka).
dziś robię,dzięki(tylko bez gozdzików)
OdpowiedzUsuń