niedziela, 24 lutego 2013

Fale dunaju- ŚWIETNY PLACEK





A oto ciasto które zrobiłam wczoraj i niestety już go dawno nie ma... Przepyszne, przepis od teściowej szwagra. Polecam

Składniki:
  • 1 kostka margaryny PLAMY
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jabłka

Wykonanie: 
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem i 5 żółtkami. Dodać proszek do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie rozmieszać. Ciasto jest dość kleiste, toteż ja robiłam mikserem na 1-2 przez około pół minuty. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż równo ciasto białe około 2/3 objętości całego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i wykładamy na cieście jasnym. Jabłka obieramy i kroimy na 1 cm plastry i wkładamy pionowo w ciasto, jeden obok drugiego. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.





Jak już placek wystygnie na wierzch rozsmarować masę budyniową i polać czekoladą.



Masa budyniowa:
  • 1/2 l. mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła 82%
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki zimnego i dodać mąki, cukier waniliowy. ugotować mleko, dodać do gotującego się wymieszaną mieszaninę na budyń.  Ostudzić. Utrzeć pół kostki masła z cukrem pudrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać albo mikserem, albo ręcznie drewnianą łyżką. Wyłożyć na upieczone chłodne ciasto.



Czekolada:
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka kakao
  • trochę na oko mleka
Składniki zagotować i wymieszać dobrze. Najpierw masło, potem dodaję cukier i kakao, na koniec mleko.
Polewa wychodzi gęsta i błyszcząca. Jak jest już lekko ostygnięta polać ciasto i od razu włożyć do lodówki.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...