A oto ciasto które zrobiłam wczoraj i niestety już go dawno nie ma... Przepyszne, przepis od teściowej szwagra. Polecam
Składniki:
- 1 kostka margaryny PLAMY
- 1 szklanka cukru kryształu
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 jabłka
Wykonanie:
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem i 5 żółtkami. Dodać proszek do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie rozmieszać. Ciasto jest dość kleiste, toteż ja robiłam mikserem na 1-2 przez około pół minuty. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż równo ciasto białe około 2/3 objętości całego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i wykładamy na cieście jasnym. Jabłka obieramy i kroimy na 1 cm plastry i wkładamy pionowo w ciasto, jeden obok drugiego. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.
Jak już placek wystygnie na wierzch rozsmarować masę budyniową i polać czekoladą.
Masa budyniowa:
- 1/2 l. mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1/2 kostki masła 82%
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki zimnego i dodać mąki, cukier waniliowy. ugotować mleko, dodać do gotującego się wymieszaną mieszaninę na budyń. Ostudzić. Utrzeć pół kostki masła z cukrem pudrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać albo mikserem, albo ręcznie drewnianą łyżką. Wyłożyć na upieczone chłodne ciasto.
Czekolada:
- pół kostki masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka kakao
- trochę na oko mleka
Polewa wychodzi gęsta i błyszcząca. Jak jest już lekko ostygnięta polać ciasto i od razu włożyć do lodówki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz