Składniki :
- 4-5 jajek w zależności od wielkości
- niepełna szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła (temp. pokojowa)
- łyżeczka esencji waniliowej / kilka kropli aromatu / mały cukier waniliowy/ ew. pomarańczowy
- 2 łyżeczki śmietany
- ok 70 dkg śliwek
Wykonanie:
Jajka ucieram z
cukrem na białą masę. Dodaję stopniowo po kawałku masła. Miksuję do połączenia
składników. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem. Miksuję na gładką masę. Pod
koniec dodaję esencję pomarańczową lub waniliową i 2 łyżeczki śmietany. Ciasto wylewam na formę (u
mnie duża prostokątna) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną margaryną
i posypaną bułką tartą. Na wierzch układam przekrojone na pół śliwki. Piekę ok.
40 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka i lekkiego zrumienienia góry.
Przed podaniem
można posypać cukrem pudrem .
Smacznego!!!
Pycha ;)
OdpowiedzUsuń