piątek, 8 lutego 2013

Ciasto ucierane ze śliwkami




Składniki :
  • 4-5 jajek w zależności od wielkości 
  • niepełna szklanka cukru 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (temp. pokojowa) 
  • łyżeczka esencji waniliowej / kilka kropli aromatu / mały cukier waniliowy/ ew. pomarańczowy
  • 2 łyżeczki śmietany
  • ok 70 dkg śliwek


Wykonanie
Jajka ucieram z cukrem na białą masę. Dodaję stopniowo po kawałku masła. Miksuję do połączenia składników. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem. Miksuję na gładką masę. Pod koniec dodaję esencję pomarańczową lub waniliową i 2 łyżeczki śmietany. Ciasto wylewam na formę (u mnie duża prostokątna) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na wierzch układam przekrojone na pół śliwki. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka i lekkiego zrumienienia góry. 
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem .
Smacznego!!!

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...